„Všechno v hajzlu. Kvůli Bartošovi.“ Elektronická občanka: Pravda unikla

24.01.2024 10:34 | Zprávy

Jak legálně spáchat teroristický útok na stát? Použijte Bartošovu aplikaci. „Když vás to udělá alespoň 15, tak česká digitální státní správa definitivně klekne,“ vysmál se problémům místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) se spuštěním aplikace eDoklady Vladimír Piskáček. Kvůli přetížení zkolabovala Identita občana, nešly ani eRecepty. Novinář Michal Půr se pozastavil i nad „mediálním tichem“, které okolo problému aplikace panuje. Piskáček a Půr společně pracují na mediálním projektu Datarun. Dle prvně jmenovaného byli úředníci varováni, ať aplikaci nespouštějí. „Ne, oni potřebovali PR, tak to tam pustili a všechno je v hajzlu,“ převážilo prý.

„Všechno v hajzlu. Kvůli Bartošovi.“ Elektronická občanka: Pravda unikla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Aplikaci eDoklady bylo možné si do mobilu stáhnout již od soboty, ústřední orgány státní správy eDoklady přijímají od pondělního rána. Aplikace lidem přináší možnost prokázat svou totožnost pomocí mobilu. Měla by fungovat i bez internetového připojení.

Od 1. července by eDoklady měla přijímat i policie nebo finanční či pracovní úřad a od 1. ledna 2025 i pošta a obecní úřady.

Za aplikací strojí Ministerstvo pro místní rozvoj spolu s jeho ministrem Ivanem Bartošem (Piráti), Národní agentura pro komunikační a informační technologie a Digitální informační agentura (DIA).

Ivan Bartoš spolu s ředitelem DIA, Martinem Mesršmídem, celý proces používání aplikace eDoklady na tiskové konferenci vysvětil.

Na tiskovce mluvil i o plánech do budoucna. Mezi připravovanými možnostmi pro občanku v mobilu je například on-line potvrzení o studiu, kartička pojištěnce nebo řidičák.

„V roce 2026 pak počítáme s přechodem na European Digital Wallet, která zajistí široké spektrum dokladů v digitální podobě, platných po celé Evropě. A protože naše eDoklady jsou stavěny podle požadavků na celoevropské řešení, budeme připraveni!“ prohlásil ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády Petra Fialy pro digitalizaci.

Spuštění eDokladů se nicméně neobešlo bez komplikací. Státní ústav pro kontrolu léčiv SÚKL například informoval o výpadcích na svém webu. V souvislosti se spuštěním aplikace eDoklady byla téměř nedostupná identifikace osoby v základních registrech a přes Identitu občana, kterou eRecept využívá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

bartoš potvrdil své schopnosti - na slib postavit 40 000 nových bytů sice zapomněl , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 24.01.2024 11:16:54
ale jak nabourat fungování IT systémů státu na to je dobrý !!! nelze to hodnotit jako útok hackerů či teroristický čin ?

|  19 |  0

Další články z rubriky

Neziskovky, ekonomický vítěz Zeleného údělu. Právník dodal podrobnosti

21:36 Neziskovky, ekonomický vítěz Zeleného údělu. Právník dodal podrobnosti

„Příkazy, zákazy, zátěž…,“ shrnuje důsledky Green Dealu právník specializující se na právo Evropské …